Menu

Σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από την πιθανότητα «απάτης» στην περίπτωση της φωτογραφίας του Πολ Χάνσεν που κέρδισε το πρώτο βραβείο για το World Press Photo 2012, καθώς ήταν πιθανώς προϊόν photoshop.
Η φωτογραφία έφερε τον τίτλο "Gaza Burial" («Κηδεία στη Γάζα») και απεικόνιζε την κηδεία δυο μικρών παιδιών που έπεσαν νεκρά στην Παλαιστίνη κατά την ισραηλινή επιδρομή του περασμένου Νοέμβρη. Η ένωση World Press Photo δεν έχει αφαιρέσει ακόμα τον τίτλο από τον φωτογράφο αλλά μάλλον είναι απλώς θέμα χρόνου.
Την «απάτη» αποκάλυψε ένας εγκληματολόγος αναλυτής εικόνας, ο Νιλ Κράβετζ. Μετά από ανάλυση που έκανε στη φωτογραφία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση άλλων τριών φωτογραφιών. Ο Κράβετζ κατάφερε να εντοπίσει τα αποτυπώματα που αφήνει το «ιστορικό» του Photoshop στην εικόνα, ενώ εντόπισε και αναλογίες pixel που μια μη «πειραγμένη» φωτογραφία δεν μπορεί να έχει.
Επίσης, ο φωτισμός φαίνεται πως πρόδωσε τον Χάνσεν, καθώς τα πρόσωπα των ανθρώπων αλλά και των νεκρών παιδιών είναι αφύσικα φωτισμένα. Ο Κράβετζ υπολόγισε ότι αφού η φωτογραφία τραβήχτηκε - υποτίθεται στις 10.40 π.μ. και χειμώνα - τότε ο ήλιος θα έπρεπε να ήταν αρκετά χαμηλά στον ουρανό, κάτι που δεν αποτυπώνεται στις αντανακλάσεις του φωτός στη φωτογραφία.
Ο φωτογράφος φαίνεται πως χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά επεξεργασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί επίσης, πως ο Χάνσεν έπρεπε να είχε παραδώσει στην επιτροπή το αρχείο Raw (σ.σ: αρχείο που περιέχει βασικές πληροφορίες για την εικόνα) για τη νικήτρια φωτογραφία του ως απόδειξη ότι δεν ήταν «πειραγμένη», κάτι το οποίο υποτίθεται πως δεν είχε κάνει μέχρι χθες.
Στην συνέχεια, ο Χάνσεν υποστήριξε ότι η φωτογραφία αποτελείται από ένα μέρος - το αρχικό - και ότι απλώς προχώρησε σε κάποιες μικρές «μετατροπές φωτισμού». Επίσης, ανακοίνωση εκδόθηκε και από το World Press Photo διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Κράβετζ και επιβεβαιώνοντας ότι η επίμαχη φωτογραφία κινείται εντός των κριτηρίων που έχει θέσει ο οργανισμός.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top