Menu

Νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με βασικότερη τη μείωση -μακροπρόθεσμα όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός- του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στη φορολογία ακινήτων, στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων, αλλά και στο ποινολόγιο για τους επίορκους υπαλλήλους.
Το «στίγμα» των αλλαγών, πολλές από τις οποίες θα ενσωματωθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο δίνει το στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
Το σχέδιο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων www.publicrevenue.gr μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των εσόδων του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο εξορθολογισμού των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, σχεδιάζεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα. Παράλληλα, στο μέτωπο της φορολογίας ακινήτων, σχεδιάζεται η μείωση του αφορολογήτου ορίου (το πιθανότερο απ ότι λένε στο ΥΠΟΙΚ στις 100.000 ευρώ) των γονικών παροχών, εξέλιξη που θα σημάνει επιβαρύνσεις.
Απ' την άλλη, όμως, ελαφρώς φθηνότερες θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος, έστω και οριακά για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι συντελεστές θα κυμαίνονται από 3% έως 6%.
Σήμερα επιβάλλεται φόρος 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και πάνω από αυτό το ποσό 10%.
Ακόμα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, αλλαγές θα υπάρξουν:
- Στις φοροαπαλλαγές και τις ειδικές εξαιρέσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
- Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων, με στόχο την πραγματική αποτύπωση των εισοδημάτων.
- Στους συντελεστές ΦΠΑ, με αιχμή την εστίαση. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, μέτρο το οποίο έχει προτείνει το ΔΝΤ
- Στα πρόστιμα και τις ποινές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση-ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων.
- Στην ποινική νομοθεσία και την ποινική διαδικασία, για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
- Στις διατάξεις της φορολογίας Κεφαλαίου (Περιουσίας). Στο πλαίσιο αυτό προωθείται το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές (αγοραίες) τιμές καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες.
- Στην πληρωμή των φόρων μέσω τραπεζών και τις δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται.
- Στο φορολογικό απόρρητο. Σχεδιάζεται επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.
- Στη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Θα δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top