Menu

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού αλλά και με μία εξόδιο τελετή αυτοκρατορικού βρετανικού τύπου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Χιλιάδες προσκεκλημένοι, βετεράνοι του πολέμου των Φόκλαντς, η βασιλική φρουρά και ο κιλλίβαντας με τη σορό θα ακολουθήσουν επί μία ώρα την περιφορά στο κέντρο του Λονδίνου, από το Westminster έως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.
Πρόκειται για την τελευταία πινελιά σε έναν καμβά όπου κυριάρχησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κληροδότησε στον κόσμο την πιο συντηρητική μορφή του νέου φιλελευθερισμού ως μοντέλου διαχείρισης.

«Η Κυρία δεν κάνει πίσω». Με αυτήν την ιστορική φράση η Μάργκαρετ Θάτσερ έδειξε τα δόντια της σιδηράς διακυβέρνησής της στο συνέδριο των Συντηρητικών, όταν οι βουλευτές ζητούσαν επιμόνως την αλλαγή της στάσης της έναντι των συνδικάτων και των ανθρακωρύχων. Η πολιτική της νίκη τότε καθόρισε και την πολιτική της πορεία. Στη συνέχεια, κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας, τον πόλεμο τον Φόκλαντς, την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, την ενοποίηση των δύο Γερμανιών αλλά και τις λεπτές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αντίστοιχους γίγαντες της ευρωπαϊκής πολιτικής, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ. Η μακροβιότερη Βρετανή πρωθυπουργός προκάλεσε αμφιλεγόμενα αισθήματα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί που ορκίζονται στο όνομά της και ένας αντίστοιχος αριθμός που δεν κρύβει την απέχθειά του για το μοντέλο διακυβέρνησης της «Σιδηράς Κυρίας». Εάν το στοίχημα για έναν άνθρωπο και μάλιστα έναν πολιτικό είναι να μην περάσει απαρατήρητος από την ιστορία, τότε η Μάργκαρετ Θάτσερ σίγουρα τα κατάφερε.

Η βαρόνη Θάτσερ - που υπήρξε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990 - πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο τη Δευτέρα 8 Απριλίου, σε ηλικία 87 ετών.

Η LIVE μετάδοση του BBC

Δημοσίευση σχολίου

 
Top